11 april 2015
15:00

VAIF

Referat: Åmotfors/Ås - VAIF

I vårens sista träningsmatch hade vi Ås/Åmotfors som motståndare och även om de spelar i femman blev det en bra match för oss då de bjöd upp till lika bra motstånd som lagen i tidigare matcher.
Vi hade en del spelare borta pga sjukdom o resor samt några halkrassliga med men det var bra att få testa på spel utan några ordinarie för det är så det kommer vara i serien med tanke på avstängningar o skador.

Som vanligt tog vi ett stadigt grepp om spelet från start och rullade bollen på ett fantastiskt sätt men vi fick också ytor då Ås bestämt sig för att täta till defensiven centralt o släppa kanterna. Detta gjorde att vi hade lite problem att få till klara lägen i mitten utan det blev mest skott från distans. Vi hade dock första halvtimmen några fin fina lägen som inte utnyttjades och det man mest kommer ihåg är Milans friläge som målis räddar efter en härlig snabb omställning då vi satte fart i djupled vilket gav Tobbe yta på vänsterkanten och han kunde lyfta fram en fin boll som gav Milan friläget.
Det är nog så att blandar vi upp vårt kontrollerande spel med distinkt spel i djupet blir vi svårare att stoppa.
Ås var inte ofarliga och hade redan i tredje minuten ett fint läge på sin vänsterkant efter ett bolltapp av oss men skottet i snäv vinkel gick utanför. Deras stora chans kom i 35;e minuten då de efter slarv på flera fötter i försvaret fick fritt läge centralt vid strafflinjen men skottet blev felvinklat.
I 41:a minuten kunde vi till slut ta en rättvis ledning och det var ingen av våra förväntade målskyttar som slog till utan Marco som satte till pannan i en tilltrasslad situation efter att Micke starkt vunnit bollen vid sidlinjen och fått in den framför mål. Bollen från Micke studsade på ett försvarsben o upp i luften där en på rätt plats stående Marco kunde nicklobba bollen förbi målisen.
1-0 i paus borde varit mer sett till spelövertaget men Ås var bra organisserade i defensiven så det var trångt när man närmade sig straffområdet.
I andra halvlek höll vi till en början upp spelkvalliten även om bolltempot inte var lika högt som i första halvlek och i 14:e minuten kom tvåan då Darko fick chansen på en frispark från ca 25meter. Den såg inte farlig ut men gick in vid mv:s vänstra stolpe utan räckhåll för en vilt sprattlande målis.
Med 2-0 i ryggen kom vi in i samma trall som vi gjort i nästan alla matcher vid ledning med ett par mål. Dvs sämre koncentration och mindre löpvilja på många håll vilket tillsammans med att Ås flyttade upp sitt lag utjämnade spelet.
Ås fick därmed en del lägen och ett riktigt kanonläge efter ytterligare en groda i försvaret men som tur var hade Branco marginalerna med sig idag.
Sista halvtimmen skapade vi inte mycket men i slutsekunderna kom trean efter ett bra anfall där bollen hittade ut till Tobbe på vänsterkanten som tog tag i bollen innan han hittade in med ett fint pass till Micke centralt vid strafflinjen. Micke tog emot o satte bollen säkert till höger om målvakten.
3-0 i genrepet mot ett div 5-lag kanske inte lyser men motståndet var riktigt bra och höll minst samma klass osm tidigare motståndare med ett bra organisserat försvarsspel. Tror faktiskt att de är det lag som skapat mest målchanser mot oss av alla motståndare vi mött.
Ska vi ge nån spelarkritik så måste vi än en gång nämna Tobbe som visar bra klass som ytterback och är faktiskt den som hittar in med flest pass in i farligt område. Vidare kom Vita i första halvlek fram offensivt många gånger genom bra kommunikation med Marco. Darko visar naturligtvis klass men ibland kanske bollen kunde gå vidare på ett enklare sätt. Försvaret spelar med stort självförtroende även om vi fick se ett par stora grodor idag.

Man pratar ofta om vår fina offensiv men i träningsmatcherna är det nog defensiven som imponerat mest då vi hållit nollan i fyra matcher och i en femte höll vi nollan till sitsta fem då vi hade sju avbytare inne.
Detta styrker min filosofi att grunden i ett lag är en stark defensiv att bygga från för frammåt får man alltid chanser vilket vi med vår offensiva uppställning inte behöver betvivla.

Matchfakta: 3-0 (1-0)

1-0 41min Marco (Micke) Micke vinner boll vid sidlinjen och spelar in centralt där en försvarsfot styr upp bollen framför en uppdykande Marco som nicklobbar in bollen.
2-0 59min Darko. Frispark från ca 25met som sitter som en smäck i högra hörnet
3-0 90min Micke (Tobbe) Välplacerat skott fån strafflinjen efter fint pass från Tobbe.